úterý 15. září 2009

Chrám Bílého Oblaka



V prostorách Chrámu bílého oblaku sídlí Čínská asociace taoismu a objekt patří mezi nejstarší centra tohoto náboženství na světě. Leží mimo hlavní zájem pekingské masové turistiky, proto je jeho návštěva o poznání klidnější a příjemnější a povinností pro každého obdivovatele asijských filozofických směrů. Postaven je v tradičním stylu čínských chrámů doplněným o řadu ojedinělých prvků - například hned vstupní brána má tři vchody symbolizující tři taoistické světy (touhu, hmotu a prázdnotu). Nejbližší zastávkou metra je Muxidi na lince číslo 1, poblíž chrámu staví také městský autobus 212 jedoucí z náměstí Tiananmen.
Historie a obyvatelé chrámu

Chrám existuje již od 8. století, kdy byl dostavěn jako místo uložení sochy zakladatele taoismu Lao-c'. Ve 12. století byl zrekonstruován po rozsáhlém požáru a Kulturní revoluce v minulém století mu na několik let určila úlohu kasáren, jinak byl vždy sídlem taoistické komunity. Dodnes přímo v areálu chrámu žije několik desítek mnichů, kteří se o něj starají a přijímají poutníky z celého světa. Určitě je nepřehlédnete - narozdíl od vyholených budhistických mnichů mají dlouhé vlasy stažené do drdolu a modro či černobílé hábity.

Areál Chrámu bílého oblaku
Hned u vchodu do chrámu čeká první zdejší atrakce - pod kamenným mostem je zavěšen malý zvonek a kdo ho trefi minci, přinese mu štěstí. Totéž potká i toho, komu se podaří v prostorách areálu nalézt tři malé sošky opic - jedna z nich je na vstupní bráně a zbylé na prvním nádvoří. Komplex je orientován severojižně, je tu tradičně několik hlavních sakrálních síní, ale i obytné prostory a velká knihovna. Prohlídka Chrámu bílého oblaku

Vstupné do areálu zasvěceného taoismu je proti ostatním pekingským památkám vcelku symbolické - činí 10 yuanů. Virtuální prohlídku chrámu naleznete na adrese www.thetao.info/tao/whitecloud1.htm.

Žádné komentáře:

Okomentovat