neděle 28. února 2010

Pohoří Wudang


Wudang je pohoří v Číně. Nachází se v centrální části země, v provincii Hubei, v okrese Yingshan, poblíž města Shiyan. Táhne se v délce 400 km. Skádá se ze 72 vrcholků, 36 útesů a 24 údolí. Celkovou atmosféru pohoří dotváří celá řada nádherných taoistických chrámů, svatyní, paláců, klášterů a pavilonů. Pro taoisty je totiž toto pohoří posvátné. Podle legendy se zde narodil významný vládce, císař Zhenwu, který je označován za praotce taoismu. V místních klášterech se nacházejí ojedinělé artefakty jako jsou historické hudební nástroje, obětní nádoby, popsané nebo graficky zdobené kamenné desky, taoistické posvátné texty a další. V roce 1994 byl komplex architektonických památek v pohoří Wudang zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Již více než dva tisíce let přicházejí lidé do Wudangských hor, aby se zde v ústraní na posvátných místech věnovali meditacím a dalším činnostem, vedoucím k rozvoji a zdokonalení osobnosti
. Wudangská dechová cvičení, způsob boje s využitím vnitřní energie a šermířské umění jsou neocenitelnými poklady. Spojujeme je se jmény Yin Xi, Sun Simiao, Chen Tuan a Zhang Sanfeng. Nejznámějším z těchto mužů je legendární taoistický kněz Zhang Sanfeng. Údajně pochopil zákonitosti tai-či - změn dvou protikladných přírodních principů jin a jang. Vytvořil 13 prvků tai-či boxu a položil tak základy wudangských vnitřních umění. Z nich vznikly a rozvinuly se takové dovednosti, jakými jsou tai-či, dechová cvičení tai-či, tai-či cvičení s nožem, mečem, obuškem aj. Pro všechna tato cvičení je společné využívání vitální energie a její uchovávání k posilování těla i zdraví.





Žádné komentáře:

Okomentovat